Jonge Capucijners Met Appelsalade

Algemeen
Bereidingstijd: 10-20 minuten
Maaltijdgang: Hoofdgerecht /
Soort keuken: Nederlandse keuken
Techniek:
Aantal personen: 4 personen

Ingredienten:
2 potten of blikken (samen ca. 850 gram) jonge capucijners (veldertjes); 30 gram boter; 250 gram gerookte spekreepjes; 2 grote uien, grof gesnipperd; zout; witte peper uit de molen. Voor de salade: 2 grote of 3 kleinere zachtzure appels, zoals goudrenetten; 1 eetl. limoen- of citroensap; 1 theel. vloeibare honing; 1 mespunt (Zaanse) mosterd; 2 theel. (noten)olie; 4 citroenmelisseblaadjes, in uiterst smalle reepjes gesneden; eventueel enkele walnoten voor de garnering

Voorbereiding:
Vroeger, tot in de eerste helft van de vorige eeuw, stonden tijdens de herfst- en wintermaanden met grote regelmaat gerechten met gedroogde peulvruchten op de dagelijkse menu′s. In de meeste gezinnen at men een- of tweemaal in de week bruine of witte bonen, capucijners, groene erwten of erwtensoep. Hoewel er later nog linzen en kekererwten zijn bij gekomen heeft dat niet kunnen voorkomen dat het aandeel van de gedroogde peulvruchten in onze voeding tot een uitzonderlijk laag niveau is geda

Bereidingswijze:
Stort de inhoud van potten of blikken met jonge capucijners op een zeef of in een vergiet. Spoel er een royale hoeveelheid koud water over. Laat de peulvruchten uitlekken en zoveel mogelijk opdrogen (plaats vergiet op tochtige plek).

Stel hierna de appelsalade samen door de geschilde appels in blokjes (ca. 1.25 cm.) te snijden. Leg ze in een grote kom. Roer in een kommetje limoen- of citroensap, honing en mosterd tot een glad mengsel. Voeg er mespuntjes zout en peper aan toe. Klop daarna de olie er door. Schenk de dressing over de appelblokjes. Strooi citroenmelisse er over en schep alles nogmaals luchtig om. Plaats de appelsalade, afgedekt met plasticfolie, een half uurtje in de koelkast.

Verhit een braadpan en laat de boter smelten. Wacht tot het schuim begint weg te trekken. Laat de spekjes er, boven een niet al te hoog afgestelde warmtebron, goudbruin en knapperig in fruiten. Neem de spekjes met een schuimspaan uit de pan en houd ze warm.

Fruit de uien zolang in het resterende spekvet tot ze beginnen te kleuren. Schep de capucijners er door en laat ze onder regelmatig omscheppen door en door warm worden. Voeg naar eigen smaak en inzicht eventueel nog wat zout en/of peper toe. Schep er vlak voor het opdienen de spekjes door.


Presentatie:

Dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal. Geef de appelsalade er in een-persoons schaaltjes apart bij. Schik er als garnering enkele walnoten op. Zet voor de liefhebbers een mand met warm en knapperig (dus zelf afgebakken) stokbrood op tafel. Geef er kruidenboter bij.

Oma's Oliebollen
Duitse keuken


Oliebollen Met Gekarameliseerd Fruit.
Nederlandse keuken


Klassieke Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen (tutti-fruttibollen)
Nederlandse keuken


Oliebollen Volgens Christian Steevens
Nederlandse keuken


Oliebollen (amandelbollen)
Nederlandse keuken


Mijn Vaders Oliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen (abrikozenbollen)
Nederlandse keuken


Oliebollen.
Nederlandse keuken


Oliebollen
Kinderkeuken keuken


Zoete En Hartige Oliebolletjes
Nederlandse keuken


Oliebollen (appel-gember)
Nederlandse keuken


Champagne Met Een Tropische Oliebol
Nederlandse keuken


Oliebollen (ananas-appelbollen)
Nederlandse keuken


Appel-gemberoliebollen
Nederlandse keuken


Oudjaars Huzarensalade
Nederlandse keuken


Appel-gemberoliebollen
Nederlandse keuken


Oliebollen Van Mijn Vader
Nederlandse keuken


Oliebollen
Nederlandse keuken


©2014 Receptenboek.com - Email : info@receptenboek.com - Laatste update: 29-04-2024